Definasi sayur (
sayur-sayuran) tidak tertumpu kepada kumpulan botani tertentu dan ia merangkumi
pelbagai stuktur tumbuhan. Walaupun bagaimanapun, sayur boleh didefinasikan
sebagai apa-apa bahagian daripada tumbuhan yang boleh dimakan oleh manusia.
Sayur dapat
dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut bahagian tumbuhan yang
dimakan seperti sayur daun, buah, dan
ubi/bebawang.
SAYUR DAUN
Asparagus,Bayam, Cekur
manis, Kangkung, Kailan,Kubis,Kubis bunga,Kubis bunga hijau
Kubis cina,Kucai,Pegaga,Pucuk
paku,Remayung,Salad,Sawi
SAYUR BUAH
Bendi,Cili,Kacang
botor, Kacang buncis,Kacang manis, Kacang panjang,Kacang parang
Kacang
tanah,Kundur,Labu,Labu air,Labu manis,Peria,Petola,Terung,Timun,Tomato
SAYUR UBI/ BEBAWANG
Bawang besar,Bawang
merah, Bawang putih, Halia,Lobak merah, Lobak putih
Keledek,Kentang,Sengkuang
KOBIS BULAT
Kobis bulat (bahasa
Inggeris: Cabbage) merupakan sejenis sayur. Brassica oleracea merupakan nama
sains bagi bunga kobis dan sayur ini berasal dari keluaraga BrassicaKobis yang
kaya dengan kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potasium dan vitamin A, B-
Kompleks dan C
Kobis adalah jenis
tanaman separuh tropikal yang ditanam di kawasan tanah tinggi dan tanah rendah.
Walaubagaimanapun ianya dikatakan lebih sesuai ditanam di kawasan tanah yang
mempunyai ketinggian melebihi 800 meter dari paras laut dan boleh hidup subur
di kawasan bersuhu 24 c.
Kawasan utama
pengeluaran kobis bulat adalah di Cameron Highlands. Kobis bulat tanah rendah
pula banyak ditanam di Kelantan dan tertumpu di daerah Pasir Mas dan Machang.
Kobis panjang juga boleh ditanam dikawasan tanah rendah.
Bunga kobis
Nama saintifiknya
ialah Hericium erinaceum atau monkeyhead mushroom. Masih kurang popular dan
dikenali ramai, namun mempunyai potensi yang besar untuk dikomersilkan
. Kubis bunga,
brokoli dan flokoli adalah sejenis sayuran yang dikelaskan sebagai sayuran
bunga, yang mana bahagian yang dimakan ialah jambak bunga. Jambak ini mengandungi putik-putik bunga yang
masih muda dan tersusun padat di penghujung tangkai dan bentuknya bulat
leper. Selain kubis bunga (cauliflower),
brokoli dan flokoli juga tergolong di bawah kumpulan jenis kubis ini. Spesies asal kubis bunga, brokoli dan flokoli
dipercayai terdapat secara liar di kawasn pantai laut Mediterranean dan
seterusnya disebar ke Eropah. Kubis
bunga telah mula ditanam di negeri-negeri beriklim sederhana, dan pada masa ini
terdapat varieti kubis bunga yang sesuai ditanam di kawasan tropik.
Kubis bunga berwarna
putih, manakala bunga brokoli berwarna hijau dan flokoli berwarna kuning
kehijauan. Mengandungi khasiat makanan
seperti tenaga, air, protin, karbohidrat, lemak, serabut, kalsium, besi,
karotena beta, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C dan niacin.
KOBIS CINA
Kubis cina atau Ong
King atau Sayur Putih adalah sayuran berdaun berkaitan dengan kubis barat dan
sama spesis seperti lobak putih biasa. Tumbuhan ini berasal dari China,
berdekatan daerah Beijing, dan telah ditanam di timur Asia secara meluas.
Kubis cina adalah
tumbuhan dwimusim yang ditanam sebagai semusim, membentuk satu kepala padat,
silinder, dan besar. Ia berakar serabut dan daun jejala. Daunnya adalah
bahagian yang dibuat makan sama ada dimasak ataupun dimakan sebagai ulam. Kobis
Cina (Brassica campestris L.) adalah juga dikenali sebagai kobis panjang atau
sawi putih. Sayuran ini kaya dengan
vitamin A, B, C dan zat-zat galian seperti kalsium dan besi. Kobis cina termasuk dalam sayuran jenis
‘Curicifer’ yang dipercayai berasal dari negeri China. Tanaman ini popular di kalangan pekebun-pekebun
pada tanah tinggi dan tanah pamah/rendah.
KOBES MERAH
Kobis merah (Brassica
oleracea var. capitata f. rubra) adalah keluarga kobis yang berbentuk bulat,
padat dan berwarna merah atau ungu. Berasa sedikit kelat tetapi rangup.
Rasanya lebih lazat
sekiranya warnanya bertambah gelap. Jika dibelah anda boleh mendapati ada warna
putih berselang seli dengan warna merahnya. Itu yang membuat sayur ini
kelihatan mempesonakan.
Warna merah dan ungu
terbentuk daripada pigmen yang di kenali sebagai anthocyonin iaitu anti-oksida
dalam kelas flavonoid yang sangat baik untuk memerangi radikal bebas dalam
badan. Ia dapat mengurang dan mengelakkan risiko mendapat kanser.
Kobis merah juga
tidak mengandungi lemak dan bebas dari kandungan kolesterol, kaya dengan
kandungan zat besi, vitamin C, riboflavin, potasium dan serat diet. Secawan
kobis yang dikisar mengandungi 25 kalori. Dengan kandungan khasiatnya, kobis
merah dapat melindungi kita daripada mendapat penyakit.
Kobis merah
mengandungi banyak vitamin, mineral dan klorofil yang larut dalam air. Oleh itu
ikuti panduan bagaimana anda dapat mengurangkan kehilangan vitamin apabila anda
memasak kobis merah.
Sebenarnya adalah
lebih bagus jika anda menikmati kobis merah ini secara mentah tanpa dimasak.
Jika anda mengambilnya secara mentah pastikan kobis ini dihiris nipis atau
dicincang kecil.
Dengan berbuat
demikian kobis akan mengeluarkan sejenis enzim myrosinase yang kemudian akan
menghasilkan glucosinolates yang bertindak sebagai anti kanser.
Teknik mengukus
terbukti dapat melindungi nutrien kobis daripada hilang. Memasak pula boleh
membantutkan penghasilan glucosinolates, jadi jika ingin memasak kobis merah
hiris sederhana tebal dan biarkan 5-10 minit sebelum dimasak.
Jangan terlalu lama
dimasak kerana itu akan mengurang dan menghilangkan glucosinates serta nutrien lain
dalam kobis merah. Untuk memasak, panaskan periuk dengan air setinggi 2
sentimeter. Air jangan terlalu banyak kerana ia akan menyebabkan nutrien dan
warnanya akan hilang dalam air. Campurkan dengan sedikit cuka atau jus sitrus
agar warnanya dapat dikekalkan.
untaian taste by:
taliti tulip
No comments:
Post a Comment