setenang tatapan mata ...

mengocak air, menguak rumput, mencantas dedaunan, meredah liku, memandang lurus ke hadapan, menggenggam hasrat matlamat yang satu ...

Ikhlas

" ikhlas adalah satu rahsia dalam rahsia-rahsiaku.Aku titiskan ia dalam hati hamba-hambaku yang amat mengasihiNya."

(riwayat Abu Hassan Al-Basri)

Sunday, September 16, 2012

KELUARGA KUNYIT



Di sini terdapat  KELUARGA KUNYIT setakat yang mampu dikutip, dihimpun lalu dijadikan tatapan semua.Sebenarnya maklumat tentang kunyit ini amat sukar untuk kucari  kerana tiada bahan dan pengetahuan cuma sekadar dorongan dari dalam diri ini yang ingin tahu.Mohon kemaafan jika terdapat kekurangan dan kelemahan.


Keluarga Kunyit

1.  Kunyit  Kuning                Curcuma longa
2.  kunyit Putih                     Curcuma Zadoaria.
3.  Kunyit  Hitam                  Curcuma Caesia
4.  Cekur                             Kaempferia galanga
5.  Temu lawak                    curcuma xanthorrhiza roxb
6.  Temu Kunci                    Kaempferia Pandurata.
7.  Bonglai                           Oroxylum indicum Vent
8.  Temu Ulam                     Curcuma Mangga
9.  Halia Bara                      Zingiber Officinale





1. KUNYIT  KUNING

Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam.




2.KUNYIT PUTIH       

Famili : Zingiberacea. Nama Saintifik : Curcuma Zadoaria. Nama lain :(Latin) Curcuma Alba, (indonesia) Kunci pepet, Temu rapet, Ardong, Kunir Putih (Sunda), Naduna, Konre pet, Simplisia Kaempfenea Rotundae Rhizome, Temu Putih dan Didymocarpus Crinta.

Kunyit biasanya berwarna kuning. Terdapat juga kunyit yang berwarna putih dan hitam tetapi ia sangat kurang dan sukar kita temui. Kunyit Putih adalah sejenis tumbuhan yang sama bentuknya seperti kunyit yang biasa kita gunakan untuk masakan. Ia mempunyai nilai perubatan yang sangat berguna dan telah digunakan sejak turun temurun oleh pelbagai masyarakat didunia terutama India dan Asia Tenggara khususnya Melayu atau Jawa.
Bentuk dan rupa pokoknya sama seperti kunyit biasa. Buah dan rizomnya juga sama tetapi ia berwarna putih. Kunyit Putih mempunyai buah biji di hujung akar disamping rizom sediada. Ia mempunyai persamaan dengan Temu Mangga mahupun Kunyit Puteri yang berbuah berwarna putih serta buah biji dihujung akarnya. Kunyit Putih mempunyai bau yang agak masam dan rasanya pahit seperti Lempuyang.



3.KUNYIT  HITAM

Dikenali sebagai Curcuma Caesia dalam nama sains.
Warna umbi yang jenis biasa adalah seakan biru ungu (Biru hitam gelap - ada 2 jenis) dan ada berbentuk bulatan ditengah umbinya.

Kunyit hitam ialah sejenis kunyit yang jarang dijumpai dan mempunyai nilai perubatan yang tinggi. Ramai orang salah sangka antara Kunyit Hitam dengan Temu Hitam dan Lempuyang. Temu hitam mempunyai umbi yang hampir sama warna dalaman nya dengan Kunyit Hitam tetapi saiz Kunyit hitam adalah lebih kecil dan sama saiz sepertimana jenis kunyit-kunyit yang lain.

Temu hitam mempunyai umbi yang besar seperti mana Temu Lawak dan Lempuyang pula mempunyai umbi yang berbentuk seperti Halia dan berwarna lebih kepada ungu gelap. Setiap tumbuhan ini mempunyai khasiat yang berlainan. Jangan anda tertipu oleh perbuatan sesetengah pihak yang mahu mengambil kesempatan kepada orang yang kurang faham tentang jenis-jenis tumbuhan perubatan. Ada juga pihak-pihak tertentu yang menjual produk mereka mendakwa menggunakan kunyit hitam tetapi sebenarnya mereka menggunakan Temu Hitam Atau Lempuyang kerana mereka sendiri tidak pasti yang mana satu kunyit hitam.
Antara khasiat kunyit hitam:
-  Membantu merawat ketumbuhan pada sendi
-  Membantu merawat penyakit kusta/ penyakit kulit
-  Merawat kecacingan
-  Menambah selera makan
-  Untuk kecergasan selepas haid dan nifas
-  Merawat sakit perut
-  Merawat penyakit asma
-  untuk mengubat santau atau bisa
-  untuk mengubat kanser payu dara dan kanser rahim
-  Membantu mengubati berbagai penyakit kanser yang lain.





 4. CEKUR

Cekur atau cekur putih atau nama saintifiknya Kaempferia galanga  dari keluarga "Zingiberaceae" adalah sejenis tumbuhan tropika yang terdapat di Malaysia. Cekur adalah tumbuhan herba yang bersaiz kecil dan hanya mempunyai dua hingga tujuh helai daun sahaja. Daun cekur boleh mencapai saiz 10 cm dan bunga tumbuhan ini pula mempunyai belahan yang berwarna putih dan dua belahan lengkuk yang berwarna ungu. Batang yang muda biasanya berwarna hijau muda dan batang yang tua berwarna hijau tua dan kelabu. Batang pada pangkal pokok biasanya sebesar ibu jari.


5.TEMULAWAK

Temulawak (curcuma xanthorrhiza roxb) adalah tanaman asli Indonesia yang mengandungi kurkuminoid dan minyak atsiri yang berkhasiat untuk menjaga kesihatan dari berbagai penyakit. Di Jawa Barat, rimpang temulawak lebih dikenal sebagai "Koneng Gede"  dikatakan jauh lebih berkhasiat dari ginseng.

Tingkat kesesuaian persekitarannya cukup tinggi, boleh tumbuh di daerah dengan taburan hujan setinggi 1500 – 400 mm setahun, di berbagai macam jenis tanah pada ketinggian 5 – 1500 meter dari paras laut.
Tumbuhan ini hampir menyerupai kunyit, mempunyai bau yang wangi pada keseluruhan tumbuhan terutama rizomnya. Ia boleh mencapai ketinggian hingga 2 meter dan biasa didapati di kawasan belukar yang tidak terlalu tebal. Bila dimakan ada sedikit rasa pahit dan manis, mengandungi sebatian volatile oil (6-11%), curcuminoids (62%) dan kanji (starch) (30-40%). Tumbuhan ini membiak melalu pecahan rizom dan sukakan tempat yang agak lembab dan mempunyai pendedahan terus kepada cahaya matahari. Temulawak banyak digunakan dalam perusahan kosmetik hari ini kerana ia dikatakan dapat menjadi agen pencegah penuaan dan menjadi penawar masalah sakit puan bagi wanita. 
Temulawak boleh di jadikan ubat, samada dalam bentuk tunggal mahupun campuran. Pokok Temu kunci (Boesenbergia rotunda (L.) Mansf. syn. Curcuma rotunda L., B. pandurata (Roxb.) Schlechter, Kaempferia pandurata Roxb.) adalah sejenis rempah-ratus yang biasanya digunakan sebagai perasa dalam masakan Asia Tenggara. Bentuk temu kunci agak berbeda dengan temu-temuan yang lain karena ubinya tumbuhnya tumbuh menegak ke bawah.





6.TEMUKUNCI

Temu kunci atau biasa dipanggil kunci merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga halia yang biasanya dijumpai tumbuh liar dikawasan hutan yang tidak terlalu tebal. Ia biasa dijumpai tumbuh dikawasan yang agak lembab seperti di dalam kebun getah.Rizomnya yang berbentuk panjang berbau wangi menyebabkan ia juga dijadikan rempah dalam masakan. di kelantan rizomnya yang dirincih halus juga dijadikan ulam dalam nasi kerabu.
kegunaan:

Temu kunci merupakan antara bahan popular yang digunakan sebagai jamu lepas bersalin.Ia mempunyai fungsi untuk melancarkan perjalanan darah dan mengembalikan kecergasan badan. Untuk membuat jamu yang mudah, 500g temu lawak dan 500 g temu kunci ditumbuk atau kisar bersama-sama. airnya kemudiannya diminum segelas setiap hari semasa pantang terutamanya pada minggu pertama kelahiran


7.BONGLAI

Bonglai, bonglai kayu, bolai kayu, kulai, merkulai, bol, boloi, bikir, bekak, merulai, atau pokok biji lunang ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama saintifiknya Oroxylum indicum Vent.
Pucuk dan buah muda bonglai boleh dibuat ulam dengan mencelurkannya dahulu kemudian dimakan dengan sambal belacan, budu, cencaluk dan pencecah yang lain. Buahnya boleh dibuat kerabu. Daunnya berasa sedikit kelat dan pedas. Pokok sederhana besar setinggi 20 m, tidak banyak dahan. Daun majmuk, sederhana besar, anak daun dengan ukuran lebar yang hampir sama, bertangkai pendek, bentuk lonjong, pucuk muda berwarna hijau kekuningan dan bertukar hijau tua setelah matang. Bunga majmuk, sederhana besar, berbentuk corong, putih kekuningan, berbau busuk, terdapat dalam jambak bunga yang keluar di hujung dahan. Buah besar, panjang meleper, sedikit bengkok dan berjuntai. Biji kecil, banyak terkandung dalam buah, sangat nipis, putih

Ia mengandungi air, karbohidrat, tanin, baicalin, glukosa, serat, krisin, alkoloid, kalsium, kalium, zink, zat besi, magnesium, fosforus dan vitamin.[perlu rujukan]
Bonglai dikatakan boleh merawat sakit perut, rematisme, luka yang membawa jangkitan, angin dalam perut/usus, pembuka selera makan, rawatan ibu selepas bersalin, demam panas, kolera, bengkak sendi, disenteri, sakit kepala (migrain), limpa bengkak, sakit gigi, sakit urat, tekanan darah tinggi, dan darah bertoksik atau kotor.



8.TEMU ULAM   (TEMU PAUH)   

Nama Saintifik : Curcuma Mangga. Nama Lain : Temu Mangga, Temu Ulam, Temu Pauh.
Agak sukar jika dilihat pada pokoknya untuk mengenali pokok temu pauh. Ini kerana pokoknya sama seperti pokok kunyit atau kunyit putih. Daunnya tidak mempunyai bau yang kuat seperti kunyit. Buahnya kekuningan atau putih pucat dan berasa sedikit manis. Ia mempunyai aroma seperti mangga muda atau buah kuini atau buah pelam pauh. Sebab itu ia di panggil Temu Pauh. Biasanya dijadikan ulam atau acar atau sambal dalam masakan. Pucuk dan daun muda dan bunganya juga boleh dibuat ulam. Ia menjadi pembuka selera atau menambahkan lagi selera makan.
Khasiat Herba _ Untuk menyembuhkan demam iaitu menurunkan suhu badan. Pembuka selera dan menambahkan selera makan. Sebagai bahan campuran dalam jamu secara asasnya untuk kesihatan badan.


9.HALIA BARA

Halia Bara Nama Saintifik : Zingiber Officinale. Nama Lain: Halia Merah
Halia bara adalah sejenis halia yang berwarna merah. Bentuk pokoknya serupa seperti halia biasa hanya ia lebih kecil dan lebih rendah. Buahnya juga kecil dan berwarna merah. Baunya kuat seperti halia biasa.

Nama Saintifik : Zingiber Officinale .Nama lain ialah Halia merah, Halia Bara merupakan sejenis halia tetapi ia berwarna merah.Bentuk pokoknya adalah serupa dengan halia biasa hanya ia lebih kecil dan lebih rendah. Buahnya juga kecil dan berwarna merah. Baunya sama seperti bau halia biasa.









No comments:

Post a Comment

seuntai rasa, sejernih bicara

Assalamualaikum wbt,

blog "The Last Heaven" ini adalah blog peribadi yang membawa secebis rasa, berkongsi keindahan, keharmonian dan ketenangan yang sekelumit cuma. Segala paparan adalah segaris idea, ilham, coretan peribadi dan koleksi informasi dari pelbagai sumber.

Maafkan "The Last Heaven" sekiranya ianya tidak memberi bahagia seperti syurga yang diimpikan ..

Indahnya untaian taste by :

taliti tulip