BIJAN
Biji Bijan
Bijan
(Sesamum indicum) adalah tumbuhan berbunga dalam genus Sesamum. Asal sebenar
spesies ini tidak jelas, walaupun beberapa tumbuhan berkait tumbuh liar di
Afrika dan sejumlah kecil di India. Ia ditanam secara meluas di kawasan tropika
seluruh dunia dan ditanam bagi bijinya yang boleh dimakan.
Pokok Bijan
Buah pula
jenis kapsul. Biji buah berwarna putih kekuningan, coklat atau hitam. Biji yang
telah kering mempunyai rasa seperti kacang. Terdapat dua jenis bijan iaitu
putih dan hitam tetapi jenis putih adalah yang paling popular. Apabila kulit
biji terkelupas, ia berwarna kuning air.Biji bijan
hitam kurang digunakan dan keharumannya lebih pekat daripada biji bijan putih.
Bijan Putih dan Bijan Hitam
Ia juga
merupakan sejenis tumbuhan bermusim yang tumbuh menegak. Pokoknya tumbuh
menegak setinggi satu meter dan bunganya kecil berbentuk loceng, berbau harum
dan berwarna putih dicampuri sedikit warna biru,merah dan kuning berbentuk tiub,sepanjang 3 hungga
5cm(1 hingga 2 inci) dengan empat kelopak. Ðaun pokoknya bujur panjang dan
berbau kuat. Tepi daunnya bergerigi, warnanya hijau dan berbulu halus.
Bijan tergolong dalam keluarga pedaliaceae dan ia juga merupakan tanaman kom
ersial utama di Nigeria, Sudan dan
Ethiopia. Pokok bijan hidup liar di tanah terbiar, biasanya di tanah berpasir
atau tanah yang bersaliran baik dan terdedah kepada cahaya matahari
Biji Bijan pada Roti Burger
Khasiat yang
diberikan oleh bijan terutamanya bijinya amat banyak. Bijinya dikatakan mampu
memberi kebaikan kepada tubuh terutamanya kepada buah pinggang, limfa, usus dan
hati. Biji bijan dikatakan kaya dengan besi, mangan, fosforus, protein, vitamin
A, vitamin E, vitamin B1, serat, asid phytic asid linoleic, asid alfa linoleic
dan lecithin yang amat penting untuk otak dan system saraf dan merupakan minyak yang amat popular dalam
masakan Cina. Kedua-dua bahan ini termasuk di dalam kumpulan serat istimewa
yang dikenali sebagai lignans yang telah menunjukkan kesan dalam merendahkan
kolesterol kepada manusia dan untuk mencegah tekanan darah tinggi dan
meningkatkan bekalan vitamin E .
Ia juga baik untuk mereka yang obesiti kerana ia mengandungi lemak tak tepu yang baik.Bijan juga mengandungi
antioksidan yakni sesamol dan sesamolinol yang terbentuk daripada
sesamolin.Minyak bijan selalunya tidak berbau dan biasanya diperolehi dari
bijinya yang kecil.Minyak bijan juga berupaya menyingkirkan toksin yang
terkandung dalam lapisan kulit walaupun lapisan yang paling dalam. Selain itu,
minyak ini juga menutralkan radikal bebas yang merupakan salah satu penyebab
penuaan terjadi.
Bunga Bijan
Untaian taste by :
taliti tulip
No comments:
Post a Comment