Daun Pandan
Daun nya hijau dan panjang meruncing dihujung serta berlapis-lapis dan bersilang serta tumbuh
merimbun di atas tanah. Warnanya pula hijau tua di pangkal dan hijau muda di
hujungnya.Namun boleh juga ditanam di dalam pasu yang bersesuaian dengan saiz
rimbunannya.Terdapat banyak kegunaan daun pandan ini, antaranya boleh digunakan
di dalam masakan untuk memberi aroma sebagai pembangkit selera.Selain itu ia
juga boleh digunakan dalam minuman, ataupun dijadikan pewarna terutamanya dalam
kuih muih atau pun kek.
Daun Pandan adalah tergolong dalam keluarga Pandanceae
terdapat di Asia Tenggara, termasuklah di Negara Malaysia.Ciri-ciri bau pandan
dihasilkan oleh sebatian bau 2-acetyl-1-pyrroline .Terdapat pelbagai spesies pandan, antaranya Pandanus Amaryllifolius
Roxb, Panda Furcatus Roxb dan Panda Tectarius SOL.Paling popular ialah Pandanus
Amaryllifolius Roxb ataupun di panggil pandan wangi.
Pokok Pandan merupakan sejenis tumbuhan tropika dalam keluarga genus . Tumbuhan dari keluarga pandanaceae ini adalah sekeluarga dengan pokok mengkuang. Terdapat 600 jenis spesies dalam keluarga genus pandanus yang dikenali di serata dunia.
Pandanus dan digunakan dengan meluas dalam masakan di Asia Tenggara. Pokok ini adalah mandul dan jarang berbunga, dan ia membiak melalui keratan.
Panggilan daun pandan berbeza mengikut Negara
Malaysia
|
Daun
pandan wangi
|
Indonesia
|
Daun
pandan
|
England
|
Screw
pine
|
Peranchis
|
Pandanus
|
China
|
Ban
yan le
|
Itali
|
Pandano
|
Thailand
|
Bai
Toey
|
Vietnam
|
lá dứa
|
Bangladesh
|
Ketaki
|
Sri
Lanka
|
Rampe
|
Di Malaysia, pokok pandan dibezakan antara pandan biasa
dan pandan wangi. Pokok Pandan Wangi adalah lebih kecil daunnya, tetapi berbau
lebih wangi.
Di Malaysia, Thailand dan Indonesia daun pandan banyak
digunakan di dalam masakan yang menggunakan beras sebagai bahan asas iaitu
ramuan nasi lemak atau nasi biasa. Ini kerana beras dapat menyerap bauan daun
pandan yang wangi sekaligus memberi aroma yang harum.
Di Thailand pula, daun pandan digunakan sebagai pembalut
makanan yang mereka masak. Contohnya Gai Ob Bai Toey atau ayam balut, iaitu
sejenis resepi klasik masyarakat di sana.Sementara di Bali pula, mereka
mengukus nasi di dalam bakul yang dibuat dari daun pandan bagi mendapatkan
baunya yang wangi.
Sesungguhnya bau daun pandan ini sukar digambarkan yang
pasti ianya memang menyegarkan.Bau yang seakan dengan daun pandan pula kita
boleh temui di dalam sesetengah beras wangi contohnya beras wangi Thai Jasmin
yang banyak ditanam di Asia Tenggara.Samada mahu percaya atau tidak sebenarnya
bau daun pandan ini lebih kuat atau sedap dihidu apabila daun ini telah kering
atau layu serta telah dicampurkan di dalam masakan.Ini kerana daun pandan segar
tidaklah kuat sangat baunya.justeru itu kita jugalah daun pandan digunakan
sebagai salah satu bahan di dalam pot pouri dan bunga rampai bagi majlis
perkahwinan.
Dikatakan antara khasiat daun pandan ialah ia dapat
memberi kesan penyejukan, rawatan terhadap inflasi demam, mengatasi batuk,
mengurangkan demam campak dan gusi berdarah.Terdapat juga petua menarik untuk
dihubungkan dengan kehidupan seharian kita antaranya bagi menghindarkan lipas
di kawasan dapur, masalah bau peti ais,bau yang terperap di dalam kereta serta
bagi menghilangkan kelemumur di kepala.
No comments:
Post a Comment