JAGUNG
Errmmmm…..nyummmy 2x….cedapnya….kegemaranku ialah jagung.Apa
sahaja…asalkan jagung.Tak kira jagung rebus,bakar,puding….segalanya yang
berasaskan jagung……pantang jumpa..hehe ..cedap nye!!!
Oleh itu kerana gemarkan jagung aku cuba mencari info tentang jagung secara ringkas.Harap ianya
dapat memberi manfaat kepada semua.
Nama saintifik jagung ialah zea mays.
Kandungan zat di
dalam jagung antaranya ialah:
1.Karbohidrat
2.Protein
3.Serat
4.Asam folat
5.Mineral besi, magnesium, fosfor, kalium dan kalsium
6.Vitamin B5, B12, A, C
7.Likopen
Jagung Rebus
Amalan memakan jagung boleh menguatkan tulang, gigi, rambut
dan hati. Ia juga boleh menurunkan tekanan darah dan kandungan gula dalam
darah, melancarkan pengaliran darah serta melawaskan kencing. Jagung juga
mengandungi karbohidrat yang memberikan tenaga kepada tubuh. Ia sesuai
dijadikan makanan semasa berdiet kerana sifatnya yang bebas lemak, kolestrol
dan rendah kalori.
Jagung yang dimasak sama ada dikukus, direbus atau dibakar, membebaskan
zat yang cukup iaitu sebatian phenolik yang dipanggil asid ferulik untuk
mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung.
Jagung rebus cheese
Jagung Manis
Mengandungi Mineral penting: Jagung mengandungi banyak
fosforus disamping magnesium, zink, iron dan copper. Juga mengandungi mineral
surih seperti selenium. Fosforus penting untuk menggalakan tumbesaran,
kesihatan tulang dan fungsi buah pinggang. Magnesium pula perlu untuk
mengekalkan kesihatan jantung dan kekuatan tulang.
Bertih jagung atau ‘popcorn’
‘Popcorn’ merupakan snek ringkas yang sedap dan berkhasiat.
Ia rendah kalori. Secawan ‘popcorn’ tanpa minyak hanya mengandungi 30 kalori
sementara yang berminyak pula hanya 55 kalori. Walau ditambah mentega cair
pun,kalorinya hanya 90-120 sahaja. ‘Popcorn’ bukan sahaja kaya dengan
karbohidrat, rendah lemak tetapi berserat tinggi juga. Ini membuatkan ia
menjadi snek yang berkhasiat dan mengenyangkan
Bubur Jagung
Jagung
juga adalah sejenis sayuran yang amat popular di seluruh dunia. Jagung banyak
digunakan dalam kebanyakan hidangan seperti bubur, bijirin dan sayur
Air Batu Campur Jagung
Pengambilan biji jagung dapat membantu merendahkan paras
gula dalam darah dan sangat efektif melawan tekanan darah tinggi kerana
kehadiran ‘phenolic phytochemicals’ didalam jagung. Jagung merupakan sumber
baik vitamin C dan juga mineral mangan. Antioksidan fitozat dalam jagung
terdiri daripada anthocyanin, beta-karotena, asid caffeic, asid coumarid, asid
ferulic, lutein, asid syringic, asid vanilic, asid protocatechuic dan
zeaxanthin. Jagung juga turut mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan
oleh tubuh
Cucur Jagung
Biji jagung kering digiling kasar untuk memisahkan kulit dan
isinya. Kemudian ia digiling halus dan diproses untuk dibuat tepung. Tepung
jagung sedap dibuat lempeng (pancakes),cucur, roti jagung dan kuih-muih. Tepung
jagung juga digunakan untuk memekatkan sos atau kuah.
Puding Jagung
Nasi Jagung
Nasi jagung ini enak dimakan bersama ayam masak merah dan jelatah untuk hidangan sekeluarga.
untaian taste by :
taliti tulip
No comments:
Post a Comment