Sungguh menarik apabila melihat lobak yang pelbagai warna.
Lobak Ungu
Lobak ungu boleh
menjadi rakan terbaik bagi seseorang yang sihat.Apakah ini benar-benar realiti ? tentulah sesiapa pun akan teruja
apabila melihat warnanya yang menarik dan sekaligus sesuatu alternatif untuk
anak anak kecil juga yang tidak sukakan sayuran.
Lobak ungu adalah
salah satu daripada pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran hampir hilang
Lobak ungu mempunyai manfaat tambahan antosianin yang
semulajadi dan antioksidan. Antioksidan berfungsi untuk melindungi sel-sel
badan dari radikal bebas yang merupakan molekul yang tidak stabil dengan kesan
sampingan yang berpotensi merosakkan. Malah, lobak ungu mempunyai 28 kali lebih
daripada antosianin daripada lobak merah.
Lobak Merah
Lobak merah mengandungi beta carotene, vitamin B & E,
alpha carotene, kalsium dan potassium. Ia untuk meningkatkan pertumbuhan sel
baru dan membuang toxin dalam badan serta menguatkan system pertahanan badan
untuk melawan penyakit.
Jus lobak merah adalah baik untuk baiki keadaan kulit dan
mengurangkan masalah sakit jantung,diarrheaa dan mengatasi selsema iaitu dengan
membentuk antibody dalam badan.
Lobak Putih
Mengandungi khasiat yang tinggi dan membantu masalah
penghadaman seperti perut yang meragam. Selan itu ia juga baik untuk pengidap bronchitis,
sakit tenggorok, asma, batuk dan selsema. Ia bertindak menentang bakteria,
menguatkan limpa serta mempunyai kesan-kesan antiperatik. Berasal dari keluarga
Crucifera, lobak putih juga sesuai di makan sebagai ulam terutamanya di
kalangan mereka yang mengalami buang air kecil yang tidak lawas.
Untaian taste by :
taliti tulip
No comments:
Post a Comment